Bewerking

Houtverbindingen maken met eiken balken of planken

Houtverbindingen maken met eiken balken of planken

Wil jij graag meerdere eiken balken of planken aan elkaar verbinden? Je hebt twee stukken hout die apart net te klein zijn voor de klus die je moet klaren. Je mist net nog een stuk eiken plank om de meubel of klus af te maken? Je zult dan een de planken of balken moeten verbinden. Maar nu is de grote vraag natuurlijk hoe doe je dat precies met eikenhout? We bespreken in dit artikel wat een houtverbinding eigenlijk is, waarom en wanneer je het zou kunnen doen en hoe je het daadwerkelijk doet stap voor stap. Zo heb jij straks een sterke houtverbinding en kun je de klus helemaal afmaken. 

Wat is een houtverbinding?

Maar voor we verder ingaan op hoe je een houtverbinding eigenlijk kunt maken, zullen we eerst eens stilstaan bij wat een houtverbinding eigenlijk is. Een houtverbinding is een verbinding tussen twee houten onderdelen. In dit geval zijn dat dus balken of planken. Er zijn verschillende technieken om dit te doen. Deze zullen we straks later gaan behandelen. 

Waarom een houtverbinding?

Maar waarom zou je dan een houtverbinding doen als je ook gewoon een langere plank of balk kunt kopen? Het is ten eerste een stuk beter voor het milieu. Je bent dus duurzaam bezig. Je bespaart een hoop geld en doet de natuur goed. Verder hoef je niet naar de winkel om nieuwe balken te bestellen of te halen. Er zitten dus eigenlijk alleen maar voordelen aan het maken van een houtverbinding. 

Waar moet je rekening mee houden?

Nu je weet waarom je voor een houtverbinding kunt kiezen, is het tijd om te kijken waar je allemaal rekening mee moet houden op het moment dat jij een houtverbinding gaat maken. Ten eerste zul je rekening moeten houden met dat hout kan krimpen of uitzetten. Verder is het handig om al te bedenken of de planken of balken langs elkaar verbonden worden of ze in lijn moeten zitten. Is de plank dik genoeg om spijkers in te slaan of is lijm misschien handiger? Moet de verbinding veel gewicht kunnen tillen? Het zijn allemaal dingen om in je achterhoofd rekening mee te houden op het moment dat je een verbinding met hout gaat maken.

Benodigdheden

Het gereedschap dat je nodig hebt voor deze klus is vrij simpel:

  • Boormachine
  • Hamer
  • Handzaag of decoupeerzaag
  • Potlood

Het materiaal wat je nodig hebt is als volgt:

  • Balken of planken dat je wilt verbinden
  • Houtlijm
  • Schroeven of spijkers
  • Extra stukjes hout

Houtverbinding maken, hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren om een plank in de Je kunt verbindingen maken in de lengte, maar ook in de breedte. Ook hierin zijn weer verschillende manieren te onderscheiden. Kijk dus goed voor jezelf wat voor jou de beste en gemakkelijkste oplossing is. 

Houtverbindingen maken in de lengte

Hieronder zullen vijf manieren worden besproken om de planken of balken in de lengte met elkaar te verbindingen. Deze manieren zullen worden uitgelegd van minst sterke tot meest sterke oplossing.

1. Tegen elkaar

Deze verbinding is de meest gemakkelijke verbinding die je kunt maken met hout. Echter is deze verbinding wel het minst sterk. Dus mocht de verbinding niet heel veel gewicht hoeven te tillen, dan kun je hier prima voor kiezen. Dit wordt ook wel koud tegen elkaar genoemd. Deze verbinding maak je als volgt.

  1. Pak de twee stukken hout die je wilt verbinden.
  2. Doe een streepje houtlijm op de uiteinden van de planken.
  3. Klem de planken of balken nu tegen elkaar en laat dit een tijdje drogen. 

2. Groef met een veer

Deze verbinding is al weer sterker dan de verbinding koud tegen elkaar. Dit komt omdat de veer in de groeven de verbinding ondersteund. Deze verbinding maak je als volgt. 

  1. Pak de planken en zaag in beide planken een kleine groef van ongeveer 3 a 4 cm. 
  2. Zaak nu een plankje met precies de afmetingen van de groeven van beide planken samen. 
  3. Doe een paar streepjes lijm in de groeven en verbindt de planken met de veer (het op maat gezaagde tussenstukje) in het midden. 
  4. Klem deze constructie weer goed en laat de lijm goed drogen.

3. Schuine verbinding

Deze verbinding staat op de derde plek van sterke omdat er zowel lijm als schroeven gebruikt kunnen worden om te verbinden. Deze verbinding maak je als volgt.

  1. Pak de twee planken die je wilt verbinden en zaag hier twee schuine vlakken vanaf.
  2. Dit schuine vlak is 2,5x zo lang als de hoogte van de plank. 
  3. Lijm deze twee schuine stukken op elkaar. 
  4. Klem deze stukken goed en laat de lijm goed drogen. 
  5. Op het moment dat de lijm droog is en de verbinding in essentie al is gemaakt. Versterk je deze verbinding door hem ook nog vast te schroeven vanaf de bovenkant. 

4. Langs elkaar

Dit is al een vrij sterke verbinding, echte is het nadeel hiervan dat hij misschien wat minder mooi is. Deze verbinding maak je als volgt.

  1. Leg ongeveer 25% van het oppervlak van de plank op een andere plank. 
  2. Lijm deze 25% oppervlak vast aan de andere plank.
  3. Klem deze weer goed en laat de lijm goed drogen
  4. Op het moment dat de lijm gedroogd is schroef je deze verbinding nog extra vast met een aantal schroeven. 

5. Met klampen

De laatste verbinding is de sterkste verbinding. Eigenlijk kun je deze verbinding zien als de eerste verbinding (koud tegen elkaar) met een ondersteuning van twee andere planken. Deze verbinding maak je als volgt.

  1. Lijm de koppen van de planken of balken aan elkaar.
  2. Klem de planken goed zodat de lijm goed kan drogen.
  3. Pak twee plankjes die even lang zijn en lijm deze vast aan beiden kanten, bovenop de verbinding. 
  4. Klem ook deze constructie weer goed en laat de lijm weer goed drogen. 
  5. Je kunt nu de verbinding nog weer sterker maken door er nog een aantal schroeven in de schroeven. 

Houtverbinding maken in de breedte

Ook in de breedte kun je verbindingen maken. Deze zijn vaak wat gemakkelijker omdat je met grotere oppervlaktes hebt te maken. Ook kun je daarom ook planken of balken onder de constructie doen zonder dat je deze uiteindelijk ziet. 

1. Koud tegen elkaar op balk

De eerste verbinding die je kunt maken in de breedte is koud tegen elkaar op een balk.

  1. Lijm de zijkant van de planken met een streepje houtlijm. 
  2. Klem dit goed en zorg dat de lijm goed droog is. 
  3. Lijm een plank onder de verbinding haaks op de planken. 
  4. Mocht het niet erg zijn dat je schroeven ziet, dan kun je eventueel nog bovenop de planken die je wilt verbinden vastschroeven aan de ondersteunende plank. 

2. Groeven met veer

  1. Pak de planken en zaag in beide planken een kleine groef van ongeveer 3 a 4 cm. 
  2. Zaak nu een plankje met precies de afmetingen van de groeven van beide planken samen. 
  3. Doe een paar streepjes lijm in de groeven en verbindt de planken met de veer (het op maat gezaagde tussenstukje) in het midden. 
  4. Klem deze constructie weer goed en laat de lijm goed drogen.
  5. Plaats voor wat extra sterkte nog een balkje onder de twee (of meer planken).
  6. Lijm en/of schroef deze ook weer vast. 

3. Messing en groef

Dit is een verbinding waarbij je zowel een groef als een messing hebt. Dit lijkt een beetje op de vorige manier van verbinden. Echter zit hier geen los stukje hout als ondersteuning. Je maakt deze verbinding als volgt.

  1. Pak 1 plank en zaag hier een groef in van ongeveer 1 a 2 cm. 
  2. Pak de andere plank en zaag hier een messing in. (Dit betekend dat je eigenlijk het tegenover gestelde van de andere plank weg zaagt.)
  3. Doe nu lijm in de groef en doe de messing in de groef.
  4. Klem de planken nu goed tegen elkaar en laat het goed drogen.

Conclusie

Er zijn dus een hoop verschillende houtverbindingen die je kunt maken. Iedere houtverbinding heeft zijn eigen sterkte en zwakte punten en kan gebruikt worden voor verschillende klussen. Mocht je nog vragen hebben over de verbindingen, dan kun je altijd een mail sturen of hieronder een reactie achterlaten.

 

BEKIJK ONZE OUD EIKEN PLANKEN →