Hout

Hoe herken je eikenhout

Staat er een klus te wachten waarbij je eikenhout nodig hebt? Je wilt graag eikenhout gaan kopen maar wilt graag weten hoe je eikenhout kunt herkennen, zodat je het goede hout in huis haalt. Er zijn verschillende soorten hout die je kunt herkennen. We zullen ze hieronder allemaal bespreken zodat jij straks met echt eikenhout naar huis kan gaan en de klus kunt klaren. Ook kom je er in dit artikel achter waar eikenhout voor wordt gebruikt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is eikenhout

Voor we ingaan op welke soorten eikenhout er zijn en hoe je deze kunt herkennen, is het belangrijk om eerst te weten wat eikenhout precies is. Het is hout afkomstig van de eikenboom. Het is een harde houtsoort waardoor het hout van zichzelf al sterk is. In vergelijking met andere houtsoorten is het gemakkelijk te bewerken en is daarom één van de bekendste houtsoorten in Nederland. Daarnaast groeit deze houtsoort ook in Nederland wat het weer makkelijker maakt voor de Nederlanders.


Soorten eikenhout herkennen

Nu heb je een aantal verschillende soorten eikenhout. Nu is het dezelfde boom maar verandert het uiterlijk of de structuur van het hout door de omstandigheden waar de boom zich in bevindt. Dit worden dan andere soorten eikenhout genoemd. Echter blijft het in essentie eikenhout.Je kunt eikenhout herkennen aan de rechte nerf en ongelijke structuur. Verder heeft eikenhout in tegenstelling tot andere hardhoutsoorten minder knoesten en is het zwaar hout. De volgende “soorten” eikenhout bestaan:

Europees eikenhout

De eerste soort is Europees eikenhout. Dit is de meest bekende eikenhout soort in Europa. Je kan het misschien wel raden, maar dit is ook hout dat afkomstig is vanuit Europa. Op het moment dat jij in Nederland een eiken meubel kooptin een winkel is de kans groot dat dit gemaakt is met europees eikenhout.

Herken je aan:

Je kunt het Europees eikenhout herkennen aan de geelbruine tot donkerbruine kleur. Ook herken je het aan de een grove nerf en rechte draad.

Japans eikenhout

Zoals je misschien wel zou raden is Japans eikenhout afkomstig uit oosterse landen zoals Japan of bijvoorbeeld China. Het wordt vaak gebruikt als hout dat goed kan buigen en wel tegen wat spanning kan. Dit hout wordt in tegenstelling tot vroeger niet meer veel geïmporteerd.

Herken je aan:

Het is wat lichter dan het Europees eikenhout en daarnaast wat losser en zachter van structuur.

Amerikaans rood eikenhout

Het rode eikenhout uit Amerika wordt door de blootstelling aan licht een beetje roodbruin. Vandaar de naam rood eikenhout. Het wortelhout dat van deze boom wordt gedolven, wordt versneden tot fineer en voor de mooiste pronkstukken omgetoverd. Deze boom kan wel 4 tot 5 duizend jaar oud worden en kun je prima lijmen. Wel verkleurd het hout dan een beetje donkerder.

Herken je aan:

Vers Amerikaans rood eikenhout is lichtrood en wordt door de blootstelling aan licht roodbruin. Het spint (Het zachte gedeelte van de boom aan de buitenkant) is smal en wittig.

Amerikaans wit eikenhout

Amerikaans wit eikenhout groeit in het noorden van Amerika en zuiden van Canada. Deze bomen groeien minder snel doordat het hier minder warm is. Echter krijg je hierdoor wel dichter en dus zwaarder hout. Hoewel het nog prima te bewerken is, is bijvoorbeeld het Europees eikenhout nog beter te behandelen.

Herken je aan:

Het hout is ringporig en het kernhout is bleek geelbruin. Het hout uit het spint (buitenkant van de boom) is daarentegen nog een stuk bleker en lijkt net wit. Deze eikensoort lijkt veel op de Europese eiken.

Steeneiken

Steeneiken hout is een eikensoort die groeit in Zuid-Europa. Steeneiken wordt ook wel azijnhout genoemd. Het wordt veel gebruikt voor schuttingen. het hout van de steeneik is hout dat hard en vooral ook zwaar is.

Herken je aan:

Je kunt het steeneiken herkennen aan de bruinachtige tot zwarte schors. Verder is het schors vaak gebarsten in kleine vierkantjes. Een dwarsdoorsnede kun je herkennen aan de donkere lijnen met daarop lichte puntjes. Verder zitten er lichtere strepen tussen zonder puntjes.

Oud eikenhout

De laatste eikensoort die in dit artikel wordt besproken is oud eikenhout. Hoewel dit niet per se een eikensoort is, is dit wel hout dat steeds meer wordt gebruikt voor meubels en andere doeleinden. Dit is hout dat al enige tijd is gebruikt. Bij Hout van Toen is het oud eikenhout vanuit oude spoorbielzen. Het hout van deze oude bielzen is echter nog wel heel goed en kan nog prima gebruikt worden. Dit eikenhout krijgt een nieuw leven door deze weer te gebruiken voor meubels. Zo worden er sterke meubels gemaakt van hout dat anders vernietigd zou worden. Is dat nog eens duurzaam.

Conclusie

Iedere eikensoort heeft dus zijn eigen karakteristieken en wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Het is dan ook aan jou om te kijken of je hout nodig hebt dat bijvoorbeeld goed kan buigen of juist heel hard, stevig en zwaar moet zijn. Mocht je nog vragen hebben, of een reactie willen achterlaten dan kun je dat hieronder doen. Ook kun je ons natuurlijk altijd een e-mail sturen of ons oud eiken assortiment bekijken.

2 reacties op “Hoe herken je eikenhout

  1. Hai Le schreef:

    Hele mooie toelichting over verschillende eikenhout. Hebben jullie toevallig mooie plaatjes van deze eikenhout?

  2. Houtdirect schreef:

    Wat een handig en informatief artikel! Vooral handig dat jullie hier de verschillende soorten eikenhout uitleggen en wat de verschillen tussen de soorten zijn. Ook bij Houtdirect krijgen we vaak de vraag wat nou eigenlijk de verschillen zijn tussen de soorten eikenhout.
    Groet Carla

Comments are closed.