advies

Het blind of zwevend ophangen van een plank

Het blind of zwevend ophangen van een plank

Heb je een mooie plank in huis gehaald of ben je van plan om dit te doen? Je wilt hem graag ergens ophangen maar wilt geen lelijke standaard zien onder de plank. Het moet lijken alsof de plank zweeft. Maar hoe hang je een plank zwevend, ook wel blind genoemd op? Met een goede instructie en het juiste gereedschap is het iets wat je zeker zelf kunt doen. Het is gemakkelijker dan je denkt. Volg onderstaande instructies en jouw plank  hangt straks zonder een standaard of iets aan de muur. Zo lijkt het net alsof de plank aan het zweven is. 

Wat er wordt bedoeld met blind ophangen

Maar voor we naar het ophangen zelf gaan, staan we eerst even stil bij wat een plank blind ophangen eigenlijk is. Met een plank blind of zwevend ophangen wordt bedoeld dat de plank wordt opgehangen zonder dat er een statief, standaard of kettingen de plank omhoog houden. Alsof de plank in de lucht tegen de muur aan zweeft. Je ziet dus alleen de plank en geen andere attributen.

Wat heb je nodig?

Voor we daadwerkelijk gaan beginnen met het stappenplan is het ook handig om het juiste materiaal alvast te verzamelen. Je hebt naast een plank om op te hangen ook bevestigingsmateriaal en gereedschap nodig. 

Gereedschap

Het is natuurlijk belangrijk dat je het juiste gereedschap in huis hebt om te beginnen. Hieronder een kort lijstje met welk gereedschap je nodig hebt. Zo kun je dit alvast netjes klaarleggen, zodat jij je straks helemaal kan focussen op de klus. 

Gereedschapslijstje:

 • Zaag (optioneel)
 • Kwasten (optioneel)
 • Waterpas
 • Hamer
 • Boormachine
 • Schuurmachine (optioneel
 • Rolmaat
 • Potlood
 • Set houtboren
 • Set steenboren

Materiaal

Nu het gereedschap klaar ligt is het tijd om het materiaal in huis te halen. Hieronder een kort lijstje met het materiaal dat je in huis moet halen.

Materiaal boodschappenlijstje:

 • Plankdragers
 • Tape
 • Verf (optioneel)
 • Schuurpapier (optioneel)
 • koffiefilter
 • Pluggen
 • Schroeven
 • Een plank met de goede maat

Stappenplan

Je hebt nu alles in huis en alles ligt klaar om de plank blind zwevend op te hangen. Nu is het tijd om daadwerkelijk te beginnen met de plank ophangen. Maak voor je begint een duidelijk plan en gebruik hiervoor de onderstaande stappen. Zo zal jouw plank zo mooi mogelijk hangen. 

Stap 1: Controleer leidingen

Controleer of er geen elektra- gas- of waterleidingen lopen. Dit zal nogal vervelend worden op het moment dat je begint te boren en je veroorzaakt een lek in één van de leidingen. 

Stap 2: Gaten in de plank

Teken op de plank waar de gaten moeten komen. Houdt hiervoor aan dat je om de 70 cm een gat boort. Zo komt er dus om de 70 cm een steunpunt en zal de plank het stevigst hangen. Koop je de plank bij Hout van Toen? Laat ons de gaten dan boren. Mocht dit niet zo zijn, zorg er dan voor dat je een kruis neerzet. Zo kan je tijdens het boren blijven zien waar d de plek zit dat je moet boren. 

Stap 3: Tape de plek waar de plank moet komen te hangen

Plak nu een stuk tape zo lang als de plank op de plek waar jij de plank wilt ophangen. Zorg ervoor dat de tape waterpas ligt en dat je dus zeker weet dat je de plank ook recht ophangt. 

Stap 4: Teken de gaten af op de tape

Teken de gaten ook op de tape af. Zorg dat het op de mm af precies gelijk is aan dat van de plank. Meet hierbij de lengte tussen de gaten op de plank, maar ook de hoogte waarop de gaten zitten. Gebruik dan de onderkant van de tape als ankerpunt en meet vanaf hier omhoog. Zoals er altijd wordt gezegd, meten is weten. 

Stap 5: Boor de gaten

Boor nu de gaten in de muur en de plank mochten deze er nog niet inzitten. Je kunt hiervoor een boorstandaard gebruiken om zeker te weten dat je haaks in het hout en de muur boort. Kijk voor je gaat boren eerst op de verpakking van de pluggen welke maat boor je het beste kunt gebruiken. Verder kun je een tapje om de boor heen plakken om te voorkomen dat je te diep boort. Ook kun je voorkomen dat het gruis dat je uit de muur boort op de grond komt. Plak hiervoor een koffiefilter onder de plek waar je gaat boren en het wordt allemaal opgevangen. Is dat even handig!

Stap 6: Draai de schroefstiften in de wand

Doe de plug en de daarbij horende schroef stiften in de muur. Zorg er hierbij voor dat de stift ver genoeg in de wand zit voor stevigheid maar dat er nog wel genoeg ruimte is om de plankdragers op te schuiven. 

Stap 7: Draai de plankdragers over de schroefstiften

De schroefstiften zitten nu in de muur, dus de plankdragers kunnen eroverheen worden gedraaid. Doe dit met de hand.

Stap 8: Schuif de plank over de plankdragers

Nu alles hangt is het enige wat je nog moet doen, de plank over de plankdragers schuiven. Tik om het af te maken met een klein plankje de plank aan zodat hij helemaal tegen de muur aan hangt. 

Jouw plank hangt blind!

Gefeliciteerd, het is je gelukt! De plank hangt zonder beugels of andere attributen. Het lijkt net of de plank in de lucht zweeft. Mocht je nog vragen hebben dan kun je ons altijd een mail sturen. Mocht je planken nodig hebben dan kun je deze geheel op maat laten maken bij ons.

 

KOOP HIER JOUW PLANKEN OM OP TE HANGEN →