advies

Waarom een ronde eettafel?

Ben je op zoek naar een eettafel voor bij jou thuis? Je weet wel dat het een houten tafel moet worden. Ook ben je er al uit dat het met een houten of stalen onderstel gemaakt moet worden. Je zit echter alleen nog met één brandende vraag. Welke vorm moet jouw eettafel worden? Rond, vierkant, langwerpig of wat dan ook. We bekijken in dit artikel de voor- en nadelen van een ronde eettafel en met hoeveel mensen je aan een ronde eettafel kunt zitten. Zo kun jij straks een goede keuze maken wat betreft tafel. Het mooie bij Hout van Toen is dat je deze meubels op maat kunt laten maken zodat de afmetingen en vorm precies bij jouw wensen past. 

Smaak

De eerste reden dat je kan kiezen voor een ronde eettafel is smaak. Je kan een ronde tafel veel mooier vinden dan bijvoorbeeld een vierkante tafel. Je houdt meer van vloeiende lijnen dan strakke hoeken. Dit is helemaal jouw eigen keuze. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Laat het weten in een reactie. 

Afstemmen op de rest van het interieur

Ook kan het zijn dat een ronde tafel beter bij de rest van het interieur past. Heb je bijvoorbeeld veel meubels met vloeiende ronde lijnen. Dan is het verstandig om dit ook in de eettafel terug te laten komen. Zo past het allemaal beter bij elkaar en heb je een interieur dat op elkaar is afgestemd. 

Voordelen van een ronde eettafel

Om het antwoord nog te verduidelijken op de vraag waarom je voor een ronde eettafel zou kiezen, zullen de voordelen besproken worden. In het kort is een ronde tafel veel gezelliger, zitten er geen punten aan de tafel en neemt het minder ruimte in beslag. 

Gezelligheid

Zoals genoemd, is een ronde eettafel enorm gezellig. Je ziet elkaar namelijk veel beter dan bij een rechthoekige eettafel. Bij een rechthoekige eettafel zie je eigenlijk maar de helft van de tafel, de personen die tegenover je zitten. Bij een ronde eettafel zit je eigenlijk tegenover iedereen. Zo kun je gemakkelijker een gesprek met de hele tafel voeren en is de gezelligheid nog groter dan die al was. 

Geen punten waar je aan kan stoten

Het tweede voordeel van een ronde eettafel is dat er geen gevaarlijke punten aan de tafel zitten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken voor het hoofd van kleine kinderen die tegen de punt stoot. Naast dat het een stuk veiliger is voor de kinderen is het ook voor jezelf fijner. Heb je het wel eens gehad dat je precies met je heup tegen zo’n punt aanloopt? Vrij pijnlijk. Je voorkomt het met een ronde eettafel. 

Neemt minder ruimte in

Het derde voordeel van een ronde eettafel is dat het minder ruimte in beslag neemt. Zo kun je dus ook een eettafel kwijt op het moment dat je een kleinere kamer hebt om hem in te plaatsen. Ook kunnen er meer mensen aan een ronde tafel. Minder ruimte in beslag en je kunt evenveel mensen kwijt aan de tafel. Wat wil je nog meer?

Nadelen ronde eettafel

Zoals altijd, zit er aan ieder voordeel ook een nadeel. Hoe vervelend dat soms ook is. Nu zitten er ook een aantal nadelen aan een ronde eettafel. De poten van een ronde eettafel nemen veel ruimte in beslag waardoor je moet opletten welke stoelen je moet aanschaffen. Een ronde eettafel is ook compacter waardoor je weer minder kwijt kan op de tafel zelf. Ook kun je de tafel niet gemakkelijk verlengen door een andere tafel aan te schuiven en is hij ook niet gemakkelijk tegen een muur aan te zetten. 

De poten nemen veel ruimte in beslag

Doordat de tafel kleiner is, is er ook minder ruimte voor de poten of onderstel. Echter moet de tafel wel een fundering hebben om op te staan en is het toch belangrijk om deze poten te hebben. Dit neemt dus wel de ruimte weg voor een grote eetkamerstoel en daarnaast voor de benen van de mensen die aan de tafel zitten. Houdt hier dus rekening mee op het moment dat je een ronde eettafel wilt aanschaffen. 

Kan minder op de tafel kwijt

Het spreekt misschien voor zich dat op het moment dat de tafel kleiner is, dat je ook minder ruimte hebt om spullen op de tafel te plaatsen. Toch is dit wel een punt waar je aan moet denken op het moment dat je een ronde eettafel gaat kopen. Ben je dus iemand die tijdens het eten niet veel op tafel heeft staan, is er dus niks aan de hand. 

Minder gemakkelijk in combinatie met een andere tafel of tegen de muur

Ook kun je minder gemakkelijk een tafel aanschuiven om de tafel groter te maken. Mocht je dus veel mensen op bezoek krijgen om te komen eten dan wordt het wat krap bij een ronde tafel. Verder kun je een ronde tafel minder gemakkelijk tegen een muur aan schuiven. Een ronde tafel is echte een tafel die je midden in de ruimte zet. 

Met hoeveel mensen kun je aan een ronde eettafel zitten

Nu je weet dat een ronde tafel gezelliger is en minder ruimte in beslag neemt ben je vast benieuwd hoeveel mensen er aan een ronde tafel kunnen zitten. We hebben dan ook de moeite genomen om deze vraag gelijk voor je te beantwoorden. Hiervoor hebben we 4 verschillende formaten onder elkaar gezet om het voor jou gemakkelijk te maken. 

De formaten die hier worden behandeld zijn aangegeven in cm en hier wordt de diameter mee bedoeld. Verder is het aantal mensen dat aan de tafel kan zitten een richtlijn. Je kunt het zelf natuurlijk zo vol maken als je zelf wilt.

120 cm = 4 personen

130 cm = 5 personen

150 cm = 6 personen

180 cm = 8 personen

Conclusie 

Een ronde tafel is dus een stuk gezelliger om met elkaar aan te zitten, omdat je elkaar meer aankijkt. Verder neemt een ronde tafel minder ruimte in beslag in de kamer en zijn er geen punten waar jij of andere mensen zich aan kunnen stoten. Aan de andere kant is de tafel wel kleiner dan een vierkante tafel en kan je er dus minder op kwijt. Ook kun je ze niet tegen de muur zetten of tegen een andere tafel schuiven. 

Mocht je nog vragen hebben over een ronde tafel dan kun je altijd contact opnemen. Mocht je graag zelf een ronde tafel willen aanschaffen, dan kun je op onderstaande links klikken:

Gehele eettafel

Eettafel onderstellen

Meubel op maat