Bewerking

Hout schoonmaken, hoe doe je dat?

Heb je een houten boekenplank, tafel, bank, tv meubel of een andere meubel van eikenhout? Je bent er ontzettend blij mee en wilt hem graag zo mooi en netjes mogelijk houden. Je kan je dan best afvragen hoe je het hout op een goede manier schoon kan houden of maken. Ook kan het zijn dat je vlekken of kringen in het hout hebt zitten die je er graag weer uit wilt hebben. We bespreken in dit artikel, welke schoonmaakmiddelen en tools je nodig hebt om vlekken te verwijderen uit het hout. Ook enkele schoonmaak tips specifiek voor eikenhout en hoe je de volgende keer kunt voorkomen dat er vlekken in jouw prachtige eikenhouten meubels komen.

Welke schoonmaakmiddelen gebruiken?

Misschien denk je, ik pak wel een bus spiritus om die vlekken uit het hout te poetsen. We kunnen je alvast verklappen, dit is niet aan te raden als je de tafel in zijn volle glorie wilt behouden. Dit beschadigd het hout namelijk enorm. Maar dan vraag jij je al af, welke schoonmaakmiddelen kan ik dan wel gebruiken? De volgende middelen zijn wel prima om te gebruiken tijdens het schoonmaken van jouw eikenhouten meubels. Klinkt misschien logisch maar gebruik ze niet allemaal tegelijk. De middelen die worden gebruikt om hout te maken zijn schoonmaakazijn, olijfolie, soda en groene zeep. Dit zijn manieren om zowel bewerkt als onbewerkt hout schoon te maken.

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is een bekend schoonmaakmiddel dat voor veel schoonmaakklusjes wordt gebruikt. Ook voor houten meubels is het een prima schoonmaakmiddel om te gebruiken. Maak een emmertje met warm water en los hier een scheutje schoonmaakazijn in op. Meng het goed en maak hier jouw doekje of spons mee nat. Knijp de spons of het doekje dat je gebruikt goed uit en maak hier de houten meubel mee schoon. Het is belangrijk om de spons of het doekje goed uit te knijpen zodat het water het hout niet kan beschadigen.

Schoonmaakazijn + olijfolie

De volgende middelen die je kunt gebruiken om jouw houten meubel schoon te maken zijn schoonmaakazijn in combinatie met olijfolie. Ik hoor je al denken, olijfolie?! Maar dan ben je aan het schoonmaken met vet. Ja dat klopt. Op het moment dat je een paar druppels schoonmaakazijn mengt met een beetje olijfolie is dit het mengel dat de kringen en vlekken uit jouw eikenhouten tafel doen verdwijnen. Wrijf met een zachte doen het mengsel op de vlek of kring en laat het even intrekken. Neem het dan af en met een schone doek en de vet vlekken of kringen zijn verdwenen uit jouw houten tafel.

Groene zeep

Groene zeep kan voor veel verschillende soorten hout worden gebruikt om het schoon te maken. Echter wordt groene zeep hoofdzakelijk bij teakhout gebruikt. Maak weer een emmertje met warm water en een klein beetje groene zeep. Meng de groene zeep goed met het water en gebruik dan een spons of doekje om hiermee de tafel schoon te maken. Denk er bij een spons wel om dat je zachte kant gebruikt om mee schoon te maken. Anders heb je er alsnog lelijke krassen op. Dat is nou net niet de bedoeling. 

Soda

Soda gebruik je op dezelfde manier als de groene zeep. Meng het met warm water en gebruik dan een spons of doekje om het hiermee schoon te maken. 

Welke tools je nodig hebt

We hebben het al een beetje verklapt maar de tools die jij nodig hebt om de vet vlekken en kringen uit jouw houten meubel te houden zijn een spons, een doekje en een emmer. We raden je dan ook zeker af om met grote borstels het hout schoon te gaan maken. Dit kan ervoor zorgen dat het hout juist beschadigd en dit is nou precies wat we niet willen hebben, toch? Zoals je ziet heb je dus helemaal niet veel nodig om jouw houten meubels schoon te houden. Eventueel zou je nog kunnen denken aan een stoffer om het hout schoon te houden.

Schoonmaaktips voor hout

Naast de middelen en tools die je nodig hebt om jouw houten meubels goed schoon te houden willen wij je ook nog wat tips meegeven van hoe je dit het beste kunt doen. Hieronder vind je 4 tips die je helpen jouw houten meubels in een staat van volle glorie houden. 

 

 • Gebruik niet te veel water

 

Op het moment dat je veel water gebruikt tijdens het schoonmaken van je houten meubels zal het hout dit water opnemen en gaan uitzetten. Dit kan de tafel lelijk maken en dit wil je dus voorkomen. Het is dan ook belangrijk om het doekje of de spons zo goed mogelijk uit te wringen en af te nemen met een droge doek. Zo verwijder je het vuil, maar beschadig je het hout verder niet. 

 

 • Laat het doekje het werk doen

 

Op het moment dat je bezig gaat met hout en je gaat keihard lopen boenen, zal het hout beschadigd raken. De nerven zullen vervagen of je boent zelfs zo hard dat je veeg strepen achterlaat op het hout. Zoals ze bij zagen zeggen dat de zaag het werk moet doen, zeggen we bij het schoonmaken van hout dat het doekje het werk moet doen. 

 

 • Stof de houten tafel af in de richting van de nerf. 

 

Op het moment dat je bijvoorbeeld een houten tafel gaat afstoffen is het verstandig om te stoffen in de richting van de nerf. Zo blijven de nerven het meeste zichtbaar en blijven deze het mooist. 

Voorkom vlekken in jouw eikenhouten meubel

Hoewel je dit artikel hoogstwaarschijnlijk leest op het moment dat je een vlek of kring hebt in jouw houten meubel, kun jij je ook afvragen hoe je vlekken en kringen kunt voorkomen de volgende keer. Dit kun je op verschillende manieren doen. 

 

 • De houten meubel een laklaag geven

 

Een laklaag aanbrengen op jouw meubel zorgt ten eerste voor een stukje bescherming. water kan bijvoorbeeld minder snel het hout in trekken en daarnaast kan het vuil minder snel het hout in trekken. Ook helpt een dikke laklaag bij het schoonmaken van de meubel. 

 

 • Maak gebruik van onderzetters of andere beschermende lagen.

 

Deze tip spreekt misschien voor zich, maar is er wel één die echt werkt. Maak gebruik van onderzetters of bijvoorbeeld een tafelkleed. Zo voorkom je dat de viezigheid of drinken de meubel überhaupt raakt. Je zou eventueel nog kunnen denken aan een glasplaat over het hout heen. Dit kan een landelijke meubel weer een moderne uitstraling geven. Tegelijkertijd is jouw meubel beschermt. Wat wil je nog meer?

Wat werkte voor jou?

Zo, we hebben je nu de tools in handen gegeven om jouw houten meubel  weer helemaal schoon te krijgen en de vlekken en kringen te verwijderen. Nu zijn we enorm benieuwd wat voor jou heeft gewerkt. Laat het dan ook zeker weten in een reactie hieronder!

3 reacties op “Hout schoonmaken, hoe doe je dat?

 1. DoctorSpek schreef:

  Wat voor mij goed werkt: Schuren met nr 40/80 om merendeel van eventuele verflaag te verwijderen, daarna St Marc aanbrengen met kleine harde nylon borstel (tandenborstel hard of nagelborstel).
  Even laten intrekken en met de nerf mee de verf uit de nerf borstelen. Naschuren met schuurpapier 180 en daarna 240.

  1. Hout van Toen schreef:

   Bedankt voor je tips, we gaan ze testen!

 2. Bert schreef:

  Onze onbehandelde eiken keukentafel maken we 1 a 2 keer per jaar schoon met soda en de bekende groene kant van een schuursponsje. Met de nerf mee en later met schoon water goed afnemen. Altijd met de nerf mee. Goed laten drogen en beschermen met houtzeep van Oranje. Ander merk kan natuurlijk ook. Als nieuw. Ook geen vergeling van hout.

Comments are closed.