Bewerking

Jouw oude eiken meubel opknappen, hoe doe je dat?

Heb je een prachtig oude eiken meubel thuis staan of ben je er één tegen gekomen in bijvoorbeeld de kringloop? Hoewel de kast zelf wat betreft constructie enorm mooi is, kan die wel een opknapbeurt gebruiken om de meubel weer een nieuwe leven in te blazen. Een ander kleurtje, een antieke uitstraling geven of juist versieren met een mooi sjabloon. Het zijn allemaal dingen die je kunt doen om jouw eiken meubel weer op te knappen. We bespreken in dit artikel dan ook uitgebreid waar je aan moet denken voor je begint met het opknappen van een eiken meubel. Ook bespreken we verschillende technieken om jouw meubel op te knappen zodat jij straks uiteindelijk weer een pareltje hebt. 

Waarom wil je jouw eiken meubel opknappen?

Voor je begint is het goed om te bedenken waarom je jouw eiken meubel wilt opknappen. Op het moment dat dit duidelijk is kun je uiteindelijk gemakkelijker een plan van aanpak maken. Zo kan het zijn dat jij vindt dat de meubel wel een nieuw kleurtje kan hebben. Misschien heeft de meubel op constructief gebied wel een opknapbeurt nodig. Een nieuwe balk of eiken plank kan wonderen doen. Ook kan het helpen om de meubel een nieuwe lak of olie te geven of te bewerken met een speciale opknap techniek. 

 

Voorbereiding 

Voor het beste resultaat is het goed om je goed voor te bereiden op de opknapbeurt. Zorg dat je alle benodigdheden in huis hebt. Zo hoef je niet midden in de klus naar de winkel om bijvoorbeeld nog wat extra verf te kopen of nog een extra stukje hout of iets. Ook is het goed om voor jezelf al jouw plan van aanpak even uit te schrijven. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kan het allemaal soepel verlopen. 

Plan van aanpak maken

Ga na wat er aan jouw eiken meubel moet gebeuren. Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Is de meubel nog stevig of moet hij ergens ondersteund worden door misschien een extra plank? 
  2. Werken de scharnieren nog van de deurtjes, mits de meubel deze heeft. 
  3. Is de lak of verf nog dekkend genoeg en is het de kleur die je nog steeds mooi vindt?
  4. Past het nog bij de rest van de inrichting?

Na het stellen van deze vragen, heb je in kaart gebracht wat er moet gebeuren met de meubel die je wilt opknappen. Maak nu een stappenplan. Denk er hierbij aan dat je goed over de volgorde moet nadenken. Wil je namelijk een plankje goed geschilderd hebben in bijvoorbeeld een eiken kast, dan kun je dit het beste doen op het moment dat het plankje nog niet in de kast is verwerkt. Zo kun je gemakkelijk bij alle plekjes en weet je zeker dat het gehele plankje is geverfd. Verderop in het artikel komen opknap technieken aan bod om je te helpen met inspiratie om jouw eiken meubel op te knappen. 

Benodigdheden

Op het moment dat je duidelijk hebt wat je gaat doen, dan kun je alle benodigdheden in huis halen om goed aan de slag te kunnen. Maak een overzichtelijk lijstje met alle soorten verf, lak, hout en kwasten dat je nodig hebt. Zet hier eventueel nog achter waar je deze spullen kunt halen. Nu is het tijd om de deur uit te gaan en alles in huis te halen. 

Verschillende opknap technieken

Vaak wordt er met het opknappen van meubels gedacht aan “gewoon” een likje verf en het is weer mooi. Toch zijn er meerdere technieken die je kunt toepassen om jouw eiken meubel een authentiek uitstraling te geven.  Denk hierbij aan distressing, verf sjablonen gebruiken, craqueleren, kalkwas, nieuwe kleur en kaarsvet gebruiken. “Kaarsvet gebruiken!?” denk je misschien. Daar straks meer over. 

Stukken hout vervangen

Voor je ook maar iets gaat doen met lak of olie is het verstandig om de meubel eens even goed na te lopen. Zijn er planken die vervangen moeten worden? Is de meubel nog wel stevig of zitten er zwakke schakels in de meubel. Planken die aan het scheuren zijn, rot zijn of gewoon toe zijn aan vernieuwing. Mocht je planken op maat nodig hebben voor jouw meubel dan kan je deze bestellen op onze oud eiken planken pagina. Verder kun je natuurlijk altijd contact opnemen op het moment jij je afvraagt of dit nodig is. 

Distressing

Distressing is misschien een raar woord voor een techniek om jouw meubel mee op te knappen. Maar met distressing wordt het ouder maken van een meubel bedoeld. Nu vraag jij je misschien af, hoe doe je dat dan? Mocht het je mooi lijken om de meubel een oudere look te geven dan doe je dat op de volgende manier. 

  1. Pak eens stukje schuurpapier.
  2. Bedenk je waar er normaal ook slijtage plekken zouden zitten. Bijvoorbeeld, de knoppen of handgrepen, hoeken en randen. 
  3. Nu is het de bedoeling dat je heel subtiel deze plekken gaat schuren. 

Verf sjablonen

Mocht je een hele strakke kast of andere meubel hebben die tot in de puntjes helemaal is afgelakt en helemaal egaal is, maar je vindt het toch niet heel erg mooi. Zou je jouw meubel ook kunnen pimpen door het gebruik van verfsjablonen. Vind je bloemen mooi, dan kun je kiezen voor bloemen sjablonen, vind je vlinders mooi dan kies je een sjabloon met een vlinder vorm. Zo kun je het helemaal op jouw eigen behoeftes afstemmen en er een mooi kunstwerk van maken. Wel adviseer ik om een stevig sjabloon te gebruiken, aangezien jouw sjabloon verpest kan worden op het moment dat het sjabloon net een centimeter verschuift. 

Craqueleren

Craqueleren is ook weer zo’n benaming waarvan je kan zeggen, wat is dat nou weer. Kort gezegd wordt hier het effect mee bedoelt van gebarsten verf. Het kan een heftig effect hebben op de uitstraling van de meubel dus het is handig om deze techniek met mate te gebruiken. Tenzij je dit natuurlijk mooi vindt. 

Om deze techniek toe te passen heb je een zijdeglans verf op waterbasis, een synthetische kwast en een antiekwas nodig. 

Eerst breng je de basislaag aan met de zijdeglans verf aan en wacht totdat de laag transparant maar wel kleverig is. Dit duurt ongeveer tussen een kwartier en een uur, afhankelijk van het materiaal en omgevingsfactoren. Dan op het moment dat de laag transparant maar kleverig is breng je de toplaag aan in een kleur naar keuze. Nu zullen tijdens het drogen de barstjes tevoorschijn komen. Daarna kun je de barsten nog accentueren door de meubel nog een keer met een antiekwas te lakken op het moment dat de lak droog is. 

Lakken of verven

Naast craqueleren kun je natuurlijk ook een wat simpelere techniek gebruiken en dat is het simpelweg verven of lakken van de meubel. Zal een nieuw kleurtje jouw meubel wonderen doen. Dan is dit meer dan genoeg om jouw eiken meubel op te knappen. Mocht jij je afvragen welke lak je nodig hebt dan kun je ons andere artikel lezen over welke lak of olie voor eikenhout.

Kalkwas

Het gebruik van kalkwas is weer een andere techniek om jouw meubel mee op te knappen. Kalkwas kan namelijk jouw eiken meubel enorm opknappen omdat het een heel mooi effect heeft bij eikenhout. Eikenhout heeft namelijk een wat diepere nerf waardoor de kalkwas zich kan ophopen in de nerven waardoor nerfstructuur van het eikenhout echt naar voren kan komen. 

Meubels antiek maken met kaarsvet

Misschien heb je het wel een iets over gehoord, maar het is mogelijk een meubel een antieke uitstraling te geven door het gebruik van kaarsvet. Op het moment dat je een basislaag hebt aangebracht op jouw eiken meubel kun je een aantal spetters kaarsvet op de meubel laten vallen. Daarna doe je nog een laag verf erop en zal deze laag verf minder goed hechten op de plekken waar het kaarsvet aanwezig is. Als je nu deze plekken licht opschuurt met een schuurpapiertje die niet te ruw is, krijgt het een authentieke en antieke uitstraling. 

Conclusie

Zoals je hierboven kunt zien zijn er verschillende manieren om jouw eiken meubel op te knappen. Een likje verf kan over het algemeen al een verfrissend effect geven, maar ook het gebruik van kaarsvet kan ervoor zorgen dat je jouw oude meubel nog nauwelijks herkend. Ik hoop dat jij inspiratie hebt gekregen om jouw meubel mee op te knappen. Laat hieronder in een reactie weten welke techniek jij gebruikt hebt.