Bewerking

Welke lak of olie je moet gebruiken voor eiken tafels

Heb je een mooie eiken salontafel, eettafel, bureau, vergadertafel, bartafel of bijzettafel, en wil je deze graag opknappen of beschermen tegen het gebruik van de tafel? Het is een slim idee om deze dan te lakken of te behandelen met olie. De lak of olie kan de tafel beschermen tegen krassen, vocht en andere beschadigingen aan de meubel. Toch is het wel goed om eerst goed te kijken naar wat je precies met de meubel wilt en wat voor een effect de lak heeft. Het is belangrijk om de juiste lak of olie te gebruiken bij jouw eiken meubel. Aan het einde van dit artikel weet jij precies wat voor een effect de lak of olie heeft, hoe je de voorbereiding doet en welke olie of lak goed is voor jouw eiken tafel. 

Effect van de lak of olie

Lak en olie hebben beide een effect op het hout. Dat het hout op deze manier beschermd wordt tegen lichte beschadigingen staat vast. Maar het doet ook iets met het uiterlijk van het eikenhout. 

Beschermd tegen beschadiging

Door het eikenhout te lakken komt er minder snel vocht in het hout te zitten waardoor het hout gaat werken. Je voorkomt het kromtrekken en scheuren van het hout dus door het hout te lakken of te bewerken met olie. Verder is de kans minder groot dat er krassen op het hout komen of kringen van de glazen die je op de tafel zet. Is dus geen overbodige luxe om jouw tafel te lakken. 

Mat of glans?

Er zijn verschillende soorten lak of olie die je kunt gebruiken voor het lakken van tafels. Zo heb je een glanzende lak, maar ook een lak die een mat effect geeft. Je moet voor jezelf dus even bedenken wat je graag wilt hebben en hoe dit staat bij de rest van het interieur. 

Dekkend of transparant?

Verder is het ook nodig om te bedenken of je een dekkende lak of transparante lak wilt hebben. Ook dit heeft weer effect op de uitstraling van het hout. Iedereen heeft zijn eigen smaak wat betreft soort lak. Als het de tafel maar beschermd tegen beschadigingen. 

Voorbereiding voor je aan de afwerking gaat beginnen

Op het moment dat je weet wat voor een soort lak je wilt hebben dan kun je beginnen aan de voorbereiding. Dit is misschien wel het belangrijkste van het lakken. Een goede voorbereiding kan namelijk het verschil maken in of de lak goed dekt en ook een daadwerkelijke bescherming geeft. Belangrijk om het hout goed te schuren en schoon te maken voor je het gaat lakken. 

Schuren

Maak het hout voor het schuren schoon, zodat het hout is ontvet en de ergste vuil van het hout af is. Doe dit niet met afwasmiddel, omdat dit het vet juist kan laten zitten. Doe dit met warm water en speciale ontvetter. 

Schuur het hout nu mooi glad zodat de lak goed kan hechten. Schuur eerst met een korrel 80 en daarna nog een keer na met korrel 120. Op deze manier is het hout goed voorbereid op het lakken. 

Schoonmaken

Maak het hout na het schuren nog een keer schoon met warm water en speciale ontvetter. Zorg ervoor dat het hout vetvrij is zodat de lak goed blijft hechten. 

Bewerken met lak of olie

Er zijn verschillende soorten lak en olie, maar welke moet je nou hebben voor welke tafel? Een tafel bestaat uit een blad en een onderstel. Dit kunnen verschillende materialen zijn en zul je waarschijnlijk andere lak moeten gebruiken voor de verschillende onderdelen.

Het tafelblad

Het tafelblad is misschien nog wel het belangrijkste onderdeel een tafel om te lakken. Hier gebeurd namelijk het meeste. Er wordt op gekleurd, geknutseld en gegeten. Je kunt dus wel zeggen dat dit het onderdeel is die het meeste te verduren krijgt. Daarom lakken we bij Hout van Toen de eiken tafelbladen tot er een goed dekkende laag op zit. Wij doen dit met Rigostep Skylt lak.

Onderstellen

Hoewel de onderstellen minder direct worden gebruikt is het toch handig om deze goed te lakken. Er zijn wel voeten, schoenen en benen die de onderstellen aanraken en kunnen beschadigen. Dus wil je het echt goed doen, dan lak je ook het onderstel van de tafel. Maar welke lak of olie is dan goed te gebruiken voor jouw onderstel, vraag jij je misschien af. Er zijn namelijk twee verschillende soorten onderstellen. Sommige onderstellen zijn gemaakt van hout en andere weer van staal. 

houten onderstel

Voor een houten onderstel is het net als bij het tafelblad belangrijk om deze te beschermen tegen krassen en eventuele wisselingen in vocht. Door het vocht kan het hout namelijk weer gaan werken en scheuren. Daarnaast kunnen krassen de het onderstel ook weer lelijk maken. Om dit zo mooi mogelijk te houden is het verstandig om ook hiervoor de Rigostep Skylt lak te gebruiken. 

Stalen onderstel 

Met een stalen onderstel is het net anders. Het is namelijk ander materiaal en reageert niet op vocht. Daarnaast is het in tegenstelling tot een houten onderstel ook minder beschadiging gevoelig. Hoewel er wel krassen op het staal kunnen komen, zal er geen hoekje afbreken. Om te voorkomen dat er krassen ontstaan is het handig om ook de stalen onderstellen te beschermen. Je kunt de onderstellen het beste beschermen met een zwarte poedercoat. 

Conclusie

Het is dus belangrijk om jouw eiken tafels goed te lakken om ten eerste deze te beschermen tegen kleine beschadigingen zoals krassen of waterkringen van een glas. Ook helpt het om het vocht buiten het hout te houden waardoor het hout niet zal gaan werken of scheuren. Verder is het ook goed om het onderstel van de tafel goed te lakken om ook hier beschadigingen te voorkomen. Voor een eiken tafel blad is het beste om de skylt lak van Rigostep te gebruiken. Bij een houten onderstel ook de Skylt lak en een stalen onderstel een poedercoat in een kleur naar keuze.

Mocht je nog vragen hebben wat betreft de lak van een tafelblad of onderstel dan kun je gerust contact met ons opnemen. Ben je benieuwd hoe onze tafel onderstellen eruit zien? Bekijk ze HIER →.

10 reacties op “Welke lak of olie je moet gebruiken voor eiken tafels

 1. Hans Coolen schreef:

  Goed en duidelijk uitgelegd.

 2. Jessica schreef:

  Goedendag,

  Wij hebben een eikenhouten salontafel die ik wil lakken, jullie schrijven over schoonmaken met een speciale ontvetter, wat raden jullie aan?

  Alvast dank.

  1. Hout van Toen schreef:

   Hi Jessica,

   Eerst ontvetten, dan goed schuren zodat alles er af is. Daarna een ontvetter zoals ammonia verdunt met water kan wel. Geen Dasty!
   Veel succes, Hout van Toen

 3. Ans schreef:

  Hallo,
  Wij hebben een onbehandelde eiken tafel die wil ik in de olie zetten, ik vraag me af of dat ook met walnoot olie kan?
  Alvastbedankt

  1. Hou van Toen schreef:

   Hi Ans,

   Met de juiste walnoot olie kan dat. Kijk wel even op de verpakking of erop staat dat het geschikt is voor hout.
   Anders kan je RMC Olie gebruiken, die werkt ook goed.

 4. Mariët schreef:

  Hallo,
  Eindelijk een duidelijke uitleg hoe en wat..
  Nu heb ik nog wel een vraag..
  Wij hebben een onbehandeld eikenhouten tafelblad.
  Deze willen we graag mat lakken, maar ook graag met een wat warmere tint.
  Heeft u hier een oplossing in??
  Graag hoor ik van u.

  1. Hout van Toen schreef:

   Hi Mariët,

   Fijn om te lezen dat je het een duidelijke uitleg vond.
   We raden hiervoor Rigostep Skylt aan.
   Veel plezier met de tafel!

   Hout van Toen

 5. Bart schreef:

  hallo ,
  Ik heb een eiken houten tafel en die wil ik graag in een blanke lak mat schilderen zodat de eiken houten kleur mooi zichtbaar blijft .wat zou ik dan het beste kunnen gebruiken zodat hij ook niet geel gaat kleuren .
  Alvast brdankt

  1. Hout van Toen schreef:

   Beste Bart,

   Hiervoor raden we Rigostep Skylt aan.
   Dit werkt altijd goed!

   Vriendelijke groeten,

   Hout van Toen

 6. Ayse schreef:

  Ik wil mijn eiken hout tafel oliën maar wat voor olie moet ik gebruiken?

Comments are closed.