Hout

Welk hout scheurt niet en trekt niet krom?

Elke soort hout werkt en kan dus krom trekken of scheuren. Wel zijn er houtsoorten die minder werken, zoals taekhout. Verder zijn er wel manieren om het hout zo min mogelijk te laten werken.

Wilt u graag een kwalitatieve houten meubel hebben waarbij het hout niet krom trekt? U wilt de meubel zelf gaan maken of laten maken. Maar bent benieuwd welke houtsoort u moet kiezen voor uw meubel. Of de meubel nou binnen of buiten komt te staan. Het liefste heeft u een meubel die niet krom trekt. In dit artikel komt u erachter welk hout werkt, hoe het komt dat hout krom trekt en hoe u dit kunt tegengaan. 

Al het hout werkt

Om u alvast uit de droom te helpen, al het hout werkt. Er bestaat geen hout dat voor altijd precies hetzelfde blijft. Met werkend hout wordt bedoeld dat het hout steeds net iets uitzet, of juist krimpt. Dit kan weer resulteren in het kromtrekken of scheuren van het hout. U zult zich er dus bij neer moeten leggen dat hout werkt. Het is een onderdeel van het materiaal waar u mee om zal moeten gaan. Er zijn wel manieren waardoor u ervoor kunt zorgen dat dit zo min mogelijk gebeurd. Maar nogmaals, al het hout werkt.  

Hoe komt het dat het hout krom trekt of scheurt?

Voor ik u ga meenemen in de tips om uw hout zo min mogelijk te laten werken gaan we eens kijken naar hoe het eigenlijk komt dat hout krimpt. Daarnaast gaan we kijken hoe hout kan werken. 

Scheuren en kromtrekken

Als hout krom trekt of gaat scheuren dan komt dit door de spanning die ontstaat op het moment dat hout te snel krimpt. Elke houtsoort krimpt op het moment dat het droogt. Echter zal dit in een gelijkmatig tempo moeten gaan. Op deze manier krijgt het hout ook de kans om daadwerkelijk te krimpen. Op het moment dat dit te snel gaat kan er te snel veel spanning worden opgebouwd waardoor het hout scheurt of krom trekt. U kunt hout zien als een spons. Het zuigt het vocht op en zet daardoor uit wat resulteert in het scheuren of kromtrekken.

Temperatuur

Hoewel u het misschien niet zou denken, trekt hout niet krom door de temperatuur. Het maakt niet uit of het warm of koud is. Door temperatuur alleen zal hout niet krom trekken. Maar zoals eerder gezegd kan het hout wel krom trekken van vocht dat in het hout terecht komt. Hout wordt dan ook vaak gebruikt als materiaal als het constructies maatvast moeten blijven bij wisselende temperatuurverschillen. Wel zal de constructie in een ruimte moeten staan waar het vochtigheidsniveau hetzelfde is. 

Kromtrekken en scheuren tegengaan

Eigenlijk hebben we het net al een beetje verklapt maar het tegengaan van het kromtrekken en scheuren doet u dus vooral door een het hout te gebruiken in ruimtes waar de luchtvochtigheid vrijwel constant is. Verder zijn er nog een aantal dingen die ervoor zorgen dat het hout niet te veel zal gaan werken. 

Kwalitatief hout aanschaffen

De eerste mogelijkheid om mee te nemen op het moment dat u hout gaat aanschaffen voor uw project is om voor kwalitatief hout te kiezen. Haal het hout bij een specialist die kennis heeft wat betreft hout. Mocht u oud eiken planken willen aanschaffen dan bent u bij ons aan het goede adres. Wij selecteren ons hout namelijk met precisie om u van het beste hout te voorzien. 

Het hout goed drogen

Verder zal goed gedroogd hout wel krimpen maar daarna minder werken omdat het helemaal droog is. Dit zal op een gelijkmatige manier moeten gebeuren. Legt u het hout namelijk bij een kachel of iets wat het hout snel droogt, dan zullen er snel scheuren en/of krommingen in het hout komen. Wij adviseren dan ook om dit door een specialist te laten doen. 

Het hout goed lakken

Naast het goed drogen en het uitzoeken van goed hout is het ook belangrijk om het hout goed te lakken. Dit zorgt ervoor dat het vocht minder snel het hout in kan, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat het hout minder snel gaat werken. Naast het feit dat het hout minder zal gaan werken beschermd de lak het hout ook tegen vuil of andere dingen. 

Welke houtsoort krimpt het minste?

Dat hout krimpt op het moment dat droogt is een feit. Maar welke houtsoort nou het minste krimpt is een andere vraag. Iedere houtsoort krimpt verschillend. Er zijn houtsoorten die veel krimpen tijdens de droging, maar ook houtsoorten die minder krimpen tijdens de droging. 

Zo is beukenhout een houtsoort dat relatief veel krimpt tijdens de droging. Dit is dus een houtsoort dat veel kan gaan werken. Daarentegen is taekhout een houtsoort dat het minste krimpt tijdens de droging. Taekhout wordt dan ook een “stabiele” houtsoort genoemd. 

Het werken van hout tegengaan

Hoewel het werken van hout niet tegen gegaan kan worden. Kunt u er wel voor zorgen dat het hout niet krom trekt of gaat scheuren op het moment dat het hout aan het krimpen of uitzetten is. 

Gebruikt u bijvoorbeeld het hout om een tafelblad te maken. Dan kunt u ervoor kiezen om aan de onderkant een inkeping te maken. Zo geeft u het hout een klein beetje speling op bepaalde plekken waardoor het hout minder snel krom zal trekken of gaat scheuren. 

Ook kunt u zoals eerder gezegd het hout lakken om ervoor te zorgen dat het vocht het hout slecht kan inkomen. 

Conclusie

Al met al kan er gezegd worden dat er geen houtsoort is die niet werkt. Wel zijn er houtsoorten die minder werken en kunt u het hout beschermen tegen vocht door het te lakken. Hout kunt u zien als een spons. Het neemt vocht op waardoor het zal uitzetten. Op het moment dat het hout wordt gedroogd zal het gaan krimpen. Verder kunt u het wel tegengaan door het hout goed te lakken of inkepingen te maken in het hout. 

Mocht u nog vragen hebben over de werking van hout dan kun u altijd contact opnemen of hieronder een reactie achterlaten. 

 

13 reacties op “Welk hout scheurt niet en trekt niet krom?

 1. bouwmanager schreef:

  Geweldig, ik vond het erg leuk om te lezen!

 2. Lindy Pranger schreef:

  Ik heb een geoliede eikenhouten plank van 3cm dik laten maken voor op een dressoir van 180×45. De zagerij adviseerde mij om de plank met 6 schroeven vast te zetten om het kromtrekken tegen te gaan. Klopt dit advies of gaat de plank dan scheuren omdat het dan geen ruimte meer heeft? Of kan de plank de bovenkant van het dressoir mee kromtrekken?
  Alvast bedankt voor uw reactie.
  Lindy Pranger

  1. Hout van Toen schreef:

   Hi Lindy,

   U kunt het beste een sleuf gat maken voor het eiken blad zodat deze altijd wat kan werken en daardoor niet gaat scheuren.
   Het kromtrekken ligt er aan hoe droog de plank is.
   Succes!

   Hout van Toen

 3. N. van Welzen schreef:

  maakt het ook uit of een plank/blad dosse of kwartiers gezaagd is ?

  1. Hout van Toen schreef:

   Beste Van Welzen,

   Voor zover wij weten maakt dit niet heel veel uit.

   Groetjes, Hout van Toen

 4. Dave Wolters schreef:

  Ik wil een simpele roomdivider maken met latten van vloer tot plafond. Afstand is ongeveer 2,40. Nu vraag ik me af welk houtsoort ik het beste kan gebruiken?

  1. Hout van Toen schreef:

   Beste Dave,

   Dit ligt vooral aan uw persoonlijke smaak, maar wij adviseren oud eikenhout 😉

   Groetend, Hout van Toen

 5. H Houtkoper schreef:

  De buitenkant van mijn huis wil ik graag met houten planken “omtimmeren”. Hoe/waarmee moet ik ze op de rachels bevestigen om kromtrekken en loskomen te verhideren>

  1. Hout van Toen schreef:

   Dit kan u het beste doen met sterke RVS schroeven en 2 ruim voldoende vast zetten.

 6. Arjan Hartman schreef:

  Ik wil graag een eikenhouten poort maken voor onze oprit. De poort word 2 x 2,4 meter lang en bestaat uit 2 gelijk gespiegelde delen. Is eikenhout hier geschikt voor?

  1. Hout van Toen schreef:

   Hey Arjan,

   Leuk idee, ik denk dat het met eikenhout heel mooi kan worden.
   Zou je contact met ons op willen nemen? Dan gaan we er samen naar kijken!
   Je kan één van de opties hier gebruiken:
   https://houtvantoen.nl/contact/

 7. Kevin schreef:

  Interessant artikel en uit de antwoorden wens ik te geloven dat jullie enorm klantgericht zijn !
  Hopelijk herinner ik me deze pagina nog als ik ooit eens veel hout nodig heb voor een project 🙂

 8. Vincent Rondwijk schreef:

  Bedankt voor het delen van deze informatie over hout en welke soort kan scheuren of kromtrekken. Ik ga hier zeker rekening mee houden bij mijn renovatie. Het plaatmateriaal wat ik wil gebruiken moet hiertegen bestand zijn natuurlijk.

Comments are closed.