advies

Houten Betimmering: Warmte en Karakter in uw Woning

Eikenhouten draagbalk keuken

Eikenhouten balken

Houten Betimmering: Warmte en Karakter in uw Woning

We hebben het allemaal wel eens gezien. Die authentieke tijdloze houten steunbalken in een oude woning. Vaak zien we deze terug in oude woningen. Maar lang niet iedereen kan zo’n woning betalen. Vaak wonen we in een moderne woning waar de balken en pilaren zijn vervangen door moderne versies van staal of beton. Maar er is een manier om in je moderne woning toch die oude historische look & feel terug te krijgen. Houten betimmering kan daarom dé oplossing zijn om die koude industriële woning weer wat natuurlijk warmte te geven.

 

Wat is Houten Betimmering?

Eikenhouten balk

Houten betimmering is een techniek waarbij bestaande constructies, zoals steunbalken en pilaren, worden bekleed met houten platen. Omdat iedere woning anders is zal de houten bekleding op maat worden gemaakt zodat dit perfect aansluit op de afmeting van de steunbalken en de ruimte. Door deze houten bekleding naadloos op elkaar te bevestigen geeft dit een zeer overtuigende illusie dat de pilaar of balk van massief eikenhout is gemaakt.

Voordelen van Houten Betimmering

Esthetische Verbetering
Door houten betimmering toe te passen, kunnen koude, industriële elementen zoals stalen of betonnen balken worden getransformeerd in warme en uitnodigende sierbalken. Dit geeft een ruimte een rustieke en klassieke uitstraling. En de woning oogt dus niet meer als een 13-in-een-dozijn betonnen nieuwbouw.

Warmte en Karakter

Houten betimmering voegt een natuurlijke warmte toe aan elke ruimte. Hout heeft een unieke textuur en kleurvariatie die moeilijk te repliceren is met andere materialen. Dit maakt het een ideale keuze voor diegenen die een authentieke en gezellige sfeer willen creëren. Daar bij heeft hout natuurlijk ook een positieve, rustgevende werking. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen gelukkig worden van natuurlijke materialen in hun woning in plaats van de metalen of betonnen constructies die momenteel de overhand hebben in bouwprojecten.

 

Eiken houten balk bekleding

Waar kun je Houten  Betimmering op toepassen?

Steunbalken

Een steunbalk of een bint, is een dwarsliggende balk die als extra steun dient binnen een open ruimte. Een steunbalk wordt vaak gebruikt om ruimte te creëren omdat er geen draagmuur nodig is waar de bovenliggende verdieping op kan rusten. Deze balken zijn nu van staal of gewapend beton. Maar vroeger werden deze gemaakt van hout. Met houten betimmering kunnen we deze steunbalken weer een klassiek uiterlijk geven.

Houten Pilaren

In plaats van dwarsliggende steunbalken of binten, hebben sommige woning een verticale balk in de vorm van een steun pilaar. Afhankelijk van hoe de constructie is gebouwd, kan je woning een pilaar in de woonkamer hebben. Deze hebben de zelfde functie als een steun balk. En deze kunnen dus ook niet worden verwijdert zonder grote aanpassingen aan de constructie van je woning. Ook deze kunnen worden betimmerd zodat ze een wat meer klassieke look krijgen in plaats van het strakke industriële uiterlijk.

Sierbalken

Buiten het feit dat we steunbalken en pilaren kunnen betimmeren met eikenhouten bekleding. Hebben we ook nog een optie om sierbalken te plaatsen in een ruimte waar geen steunbalk of pilaar aanwezig is. Hierin worden houten sierbalken tegen een muur of plafond geplaatste op een manier waarop het lijkt dat onderdeel is van de bouwconstructie. Zo kun je altijd nog je woning die natuurlijk rustieke uitstraling geven. Ook al heb je geen bestaande pilaren of steunbalken in je woning om te betimmeren met oud eikenhout.

Onderhoud van Houten Betimmering

Het onderhouden van houten betimmering is relatief eenvoudig. Regelmatig afstoffen en afnemen met een vochtige doek is meestal voldoende om het hout in goede staat te houden. Afhankelijk van het type hout en de afwerking kan het ook nodig zijn om periodiek een beschermende was of lak aan te brengen om de natuurlijke schoonheid van het hout te behouden. Natuurlijk hebben genoeg tips en tricks om een houten oppervlak een extra schoonmaak beurt te geven. En dit kan natuurlijk ook gebruikt worden voor de houten betimmering.

Natuurlijk heeft iedereen een eigen smaakt. De ene houdt meer van industrieel, en de ander meer van een klassieke uitstraling. Maar het belangrijkste is dat je nu weet dat je nooit vast zit aan de woning of ruimte waar je nu in woont. Zelf als je huis een moderne woning is met een strakke industriële look. Dan kun je alsnog die rustieke oud Hollandse sfeer realiseren. En omdat alles maatwerk is heb je de garantie dat de betimmering naadloos zal passen in je huiskamer, keuken, of andere ruimte binnen je woning en dat het aansluit bij de stijl van de woning. Zodat je geen vreemde combinaties krijgt die er onnatuurlijk uit zien.